maandag 2 november 2009

Cafeïneke

Hèhè, eindelijk tijd en ruimte voor mij? Na je blog over gorgeous Georgia - dat idiote lettertype waarin je mij hier ook weer giet, giet me dan in een originele beker of mok, of als het echt niet kan een plastic bekertje, maar een lettertype! - vind ik toch dat je in verhouding te weinig aandacht aan mij besteedt. Goedemorgen dus. Dat zeg ik misschien het meest tegen jou, en tegen het overgrote deel van de wereldbevolking. Ik ben Cafeïneke. Ik ben de bepalende brandstof achter al die ingenieuze ingevingen van jou, Dennis. Zonder mij geen gouden eeuw, geen industriële revolutie, geen digitaal tijdperk, geen 'Mickey en de bonenstaak' en wat al niet meer. Ik durf zelfs te opperen dat ik er de oorzaak van ben dat jullie mensen ooit rechtop zijn gaan lopen en het idee kregen om woordjes te verzinnen. Maar zo lang gaat mijn geheugen niet terug, al benut ik mijn geheugen - toevallig ter grootte van een koffieboon - stukken beter dan jullie. Om nu te zeggen dat ik de vrucht van de Boon Boom der Kennis ben, gaat voor mij als atheïst caffeïst te ver, maar ik ben arrogant genoeg om te beweren dat ik een onderschat onderdeel in de geschiedenis ben. 
Een kort lesje historie: De bronnen zijn er zeker over dat ik al sinds het stenen tijdperk wordt geconsumeerd. Eerst kauwde men op de producten waar ik in zat, vooral in Afrika (hmm, waar kwam die homo erectus ook alweer vandaan?) en de Arabische wereld, later leerde men dat ik meer effect heb in opgeloste toestand in verschillende vloeistoffen. Inmiddels ben ik dan ook behoorlijk druk bezig, ik weet ook niet hoe ik het allemaal volhou, maar ik bevind me tegelijkertijd in allerlei soorten Thee, Koffie, Chocola, Cola en recentelijk ook in energiedrankjes als Red Bull. Wat een vondst! 
Druk, hyperactief, te combineren met suiker, melk, slagroom, honing, koekjes en nog veel meer, verschrikkelijk verslavend, in de juiste hoeveelheden bevorderlijk voor de reactiesnelheid en het korte termijngeheugen (bij gewenning heb je echter steeds meer van me nodig om hetzelfde effect te bereiken), stiekem heel erg giftig en in de zuivere hoedanigheid van 10 gram dodelijk. Een femme fatale, zoals ze dat in Frankrijk en ver daarbuiten zeggen. In zuivere hoedanigheid zou je me niet herkennen, ik ben dan een wit poedertje. Uiteindelijk dus ook een witte motor. Ik behoor dan ook tot de familie van de Alkaloïden, waartoe ook Nicotineke en Cocaïneke behoren. In tegenstelling tot één alcoholconsumptie, die het lichaam al na 1,5 uur heeft afgebroken, ben ik wat hardnekkiger. Pas na iets minder dan vijf uur is de gemiddelde consumptie van mij volledig verdwenen. Alhoewel, volledig? Het zou zo kunnen zijn dat ik - net als andere drugs - nog tijden ben te traceren via de haren op het menselijk lichaam, maar werkzaam ben ik dan natuurlijk al lang niet meer. En strikt gesproken ben ik dan ook niet meer in het lichaam, al valt het te beargumenteren dat haren nog wel een deel ervan zijn. 
Ik kan het de Mens dan ook niet kwalijk nemen dat hij geen monogame relatie met mij aan wil gaan. De Mens zou mij in steeds grotere mate nodig hebben, er slapeloze nachten van krijgen, of slecht uitgerust zijn, want al slapen ze misschien wel in, in het lichaam ben ik toch nog steeds stuiterend hyperactief, als je me tenminste nog niet afgebroken hebt. Dat afbreken gaat opvallend genoeg sneller bij rokers, dus die hebben wellicht iets minder plezier en profijt van mij. Nog een reden om te stoppen met roken. 

Ik vind het overigens prima dat men dus vreemdgaat met Spa Blauw, Spa Rosa, Sinas, Heineke, Jillz, Sherry, Vruchtensap, Melk en weet ik al wat niet meer, de volgende dag komen ze toch weer met hangende pootjes en dito oogleden bij mij terug. Dat weet ik, dus ik maak me dan ook totaal geen zorgen. Maar wat meer uitgesproken waardering is toch wel op zijn plaats, vind je ook niet?! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten