woensdag 11 november 2009

De fout van Osama

Misschien hebben zich er al veel meer mensen over gebogen, over de vraag waarom die aanslagen van 11 september nu op 11 september moesten plaatsvinden. So wie so waarom die aanslagen moesten plaatsvinden, maar goed, ze zijn nu eenmaal gebeurd. De doden en de gevolgen kunnen niet meer worden teruggedraaid. De theorie van nine-eleven, nine-one-one, het alarmnummer van de VS kwam natuurlijk al meteen naar voren. Maar ik bedacht me gisteren iets anders.

De aanslagen hadden misschien niet gepleegd moeten worden op 11 september, maar juist op 9 november. De Amerikanen gebruiken, eigenwijs als ze zijn, natuurlijk net een iets andere datumnotering dan wij hier, namelijk eerst de maand en dan de hoeveelste. Net zoals het met ruimtevaartprojecten van Nasa wel eens mis is gegaan omdat de ene groep ruimtevaartdeskundigen met miles werkten, en de andere groep met kilometers, ging het met Osama misschien mis met het minieme verschil in notatie.

Had Osama die 'fout' niet gemaakt, dan stonden die aanslagen - dus op 9 november - in een betekenisvolle geschiedenis van wereldveranderende gebeurtenissen. De val van de Berlijnse muur. De Reichskristallnacht van 1938. De eerste poging van Hitler om aan de macht te komen. De novemberrevolutie van 1918. De staatsgreep in 1799 waarbij Napoleon aan de macht kwam.

Bin laden zal zelf de laatste zijn om te bevestigen dat dit zijn bedoeling was. Als het inderdaad zijn bedoeling was. Als hij inderdaad een dramatisch gevoel voor geschiedenis heeft.

Ach, vergissen is menselijk. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten